Specialistische hulp bij inseminatie

15oktober2008
Bron: degelderlander.nl
Specialisten uit de dierentuin van Berlijn hebben neushoornvrouw Gingabella in Burger’ Zoo geïnsemineerd. Ze hebben daarvoor sperma van Gilou gebruikt. Tot op heden was het niet gelukt om op natuurlijke wijze nageslacht van Gilou en Gingabella te krijgen.
Gingabella is geboren in Engeland en heeft in Dierenpark Emmen voor nageslacht gezorgd. Na haar verhuizing naar Arnhem was dat over. Ook na verwijdering van een cyste aan de eileider werd ze niet drachtig. Dit kan volgens de dierentuin ook aan Gilou liggen, de neushoornman die met zijn 5 vrouwen op de savanne van Burgers’ Zoo woont. Gilou produceert weinig sperma van matige kwaliteit.
Er is nu besloten om kunstmatige inseminatie te proberen, omdat toch nageslacht van deze bedreigde diersoort te krijgen. Ook voor de voortzetting van het Europese stamboek is dit van belang.

De inseminatie vond plaats onder volledige narcose. Neushoorns kunnen erg agressief zijn en Gingabella is 300 kg zwaar. Bovendien ligt de baarmoeder van een neushoorn zeer diep. De inseminator moet met de hele arm naar binnen om het sperma op de juiste plaats te brengen.

De dracht van een neushoorn duurt 18 maanden. De dierenarts van Burgers’ hoopt dat Gingabella nu drachtig raakt en blijft, er is ook nog een kans op een miskraam. Ook hoopt hij dat ze na deze kunstmatig opgewekte dracht weer in staat zal zijn om op natuurlijke wijze drachtig te raken.