Vleermuisvriendelijk gebouw

01april2008
Bron: wageningenuiniversiteit.nl
De Belastingdienst kan het wel leuker maken. Tenminste... voor de vleermuizen en de slechtvalken in de omgeving van hun kantoor. Bij nieuwbouw wordt rekening gehouden met de natuurwaarden in de omgeving.
Alterra van Wageningen UR heeft geadviseerd bij de nieuwbouw van een kantoor van de Belastingdienst en de Informatie Beheer Groep (IB-Groep). De bomen op het terrein van de Belastingdienst en de IB-Groep worden door diverse soorten vleermuizen als aanvliegroute gebruikt naar het Sterrebos, middenin de stad Groningen. Dit is een eeuwenoud loofbos en een belangrijk leefgebied voor zeker honderd zeldzame rosse vleermuizen en een rust en fourageerplek voor nog zeven andere vleermuissoorten.
De bouwplannen van de Rijksgebouwendienst (een nieuwer en groter gebouw op de plek van het huidige kantoor) hoeven geen bedreiging te zijn voor de vleermuizen. Robbert Snep, een onderzoeker van Alterra heeft samen met een landschapsarchitect onderzocht welke kansen de nieuwbouw biedt voor de natuur. Op hun advies worden de migratieroutes straks versterkt door de aanleg van nieuwe bomen, struiken en waterplaatsen. Ook komt er in de directe omgeving van het kantoor een winterverblijf voor vleermuizen en wordt er een ruimte ingericht als zomerverblijf voor vleermuizen. Het blijft natuurlijk de vraag of de vleermuizen daar ook daadwerkelijk gaan komen. Samen met de Vleermuiswerkgroep Nederland gaat Alterra kijken onder welke omstandigheden de vleermuizen het liefst in gebouwen verblijven. De resultaten van dit onderzoek zijn ook voor andere locaties in Nederland van belang.
Ook andere soorten kunnen profiteren van het kantoorcomplex. Samen met de Slechtvalk Werkgroep Nederland is bekeken waar eventueel een nestkast geplaatst kan worden zodat slechtvalken de kantoortoren ook als nestplaats kunnen gebruiken.
Ook de lage begroeiing op het complex zal zo worden uitgekozen dat dagvlinders, libellen en struweelvogels zich er prima thuis voelen.

Snep hoopt dit jaar te promoveren naar kansen voor natuur op bedrijventerreinen.