Blauwe pijlgifkikkers in Blijdorp

20februari2008
Bron: rotterdamzoo.nl
Diergaarde Blijdorp is er na vele jaren weer in geslaagd om blauwe pijlgifkikkers te kweken. Met de nieuwe aanwas van tien blauwe baby-kikkertjes hoopt Blijdorp bij te dragen aan de overleving van deze bedreigde diersoort.
In de Rivierahal zijn de volwassen dieren te zien.
Dit nieuws past mooi bij het ‘Jaar van de Kikker’, de EAZA campagne die kortgeleden van start is gegaan. De Europese dierentuinen gaan zich dit jaar extra inspannen voor amfibieën die in hun voortbestaan bedreigd worden (kikkers, padden en salamanders). Hierover werd al eerder bericht in deze nieuwsbrief.

De blauwe pijlgifkikker (Dendrobates azureus) is een van de weinige kikkersoorten die in één oogopslag te herkennen is aan de prachtige blauwe kleur. Deze kikkersoort komt in het wild uitsluitend voor in Suriname, waar het dus een endemische diersoort is. De dieren zijn alleen te vinden in de Sipaliwini-savanne (zo'n 450 kilometer ten zuiden van Paramaribo) en daar dan weer uitsluitend in de verspreide bosresten en boseilandjes van die savanne. Het aantal blauwe pijlgifkikkers in het wild wordt tussen de 1000 en 1500 geschat.

Er zijn twee grote bedreigingen voor het voortbestaan van de dieren. De illegale vangst van kikkertjes voor de dierenhandel is de eerste. Daarnaast is de mogelijkheid dat de savanne prooi wordt van houtkap, veeteelt of uit de hand gelopen savannebranden een grote bedreiging. Het volledige leefgebied van de soort zou in één keer vernietigd kunnen worden en dit zou het uitsterven van de blauwe pijlgifkikker in het wild betekenen.