Voorstel herziene Rode Lijst

21november2007
Bron: Zoogdiervereniging VZZ
De eerste Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare zoogdieren in Nederland kwam in 1994 uit. Van de inheemse zoogdiersoorten stond ongeveer 40% op de lijst. In november 2007 is een voorstel voor herziening van die lijst gepresenteerd door zoogdiervereniging VZZ. De lijst is langer geworden, met vier soorten.
Door de lijst regelmatig te herzien (elke 10 jaar) blijft goed bekend hoe het ervoor staat met de zoogdieren soorten in Nederland. Het basisrapport voor de nieuwe Rode Lijst is in nauwe samenwerking tussen de VZZ met het ministerie van LNV opgesteld. In dit rapport worden 24 soorten voorgedragen om op de Rode Lijst te plaatsen. Dit is nog steeds zo’n 42% van de ingeburgerde en inheemse zoogdiersoorten. De lijst is wel veranderd ten opzichte van 1994. Drie soorten (franjestaart, gewone grootoorvleermuis en damhert) komen niet meer voor op de herziene lijst, maar 7 andere soorten zijn nieuw. Dit zijn voor een deel soorten waarvan gedacht werd dat ze zeer wijd verspreid voorkomen zoals laatvlieger, konijn, hermelijn en wezel.

Bij het opstellen van de lijst mogen alleen inheemse en ingeburgerde soorten bekeken worden. Dit zijn soorten die zich in Niderland voortplanten. Maar van veel zeldzame zoogdieren is niet bekend of ze hier hun jongen baren Uiteindelijk zijn 57 soorten als inheems of ingeburgerd beschouwd. Verder is van veel zeldzame zoogdieren weinig bekend over het voorkomen en de aantallen. Het is heel belangrijk dat meetnetten goed worden bijgehouden en dat dit ook landelijk gebeurt.

De officiële, door de minister van LNV goedgekeurde Rode Lijst van Nederlandse zoogdieren wordt te zijner tijd in de Staatscourant gepubliceerd.
Voorstel van de Rode Lijst