Schapentocht over Utrechtse Heuvelrug

12september2007
Bron: vroegevogels.vara.nl
Vanaf 17 september trekt een kudde van vijftig schapen met herderhond Flo, herder Johan, een cameraploeg en verkeersbegeleiders dwars de Utrechtse Heuvelrug over. Herder Johan Griffioen (Goois Natuurreservaat) wil met deze tocht van ruim honderd kilometer aandacht vragen voor de versnippering van de Utrechtse Heuvelrug.
De tocht gaat in drie weken tijd van Rhenen over de Grebbeberg, Amerongen, Elst, Maarn, Austerlitz, Den Dolder, Lage Vuursche en Laren naar het Gooimeer. Ze starten op 17 september en stoppen op 7 oktober. ,,We moeten onder rijkswegen door, we kruisen provinciale wegen, spoorlijnen, dorpen, campings en kanalen'', vertelt Griffioen. ,,Het is dus nog een heleboel werk om overal te kunnen komen.'' Vooral het kruisen van spoorlijnen zal de nodige energie vergen. Met spoorbeheerder ProRail is afgesproken dat de treinen korte tijd gestopt kunnen worden.
De herder vindt het niet erg om drie weken met zijn kudde op reis te zijn ,,We willen graag laten zien hoe mooi dit gebied is en ook hoe versnipperd het is. Er is geen betere manier om dat te doen dan met een groep schapen daadwerkelijk de hindernissen te nemen'', aldus Griffioen. Tijdens de tocht lopen de schapen net zoveel als anders (maximaal tien kilometer) en er zijn ook rustdagen ingepland. De oudste en jongste dieren blijven thuis en ook de dieren die niet altijd luisteren. Die moet je er niet bij hebben op een gevaarlijke oversteek.
Woordvoerder Chris Bakker van het Utrechts Landschap verwacht dat de herder en zijn kudde onderweg veel aandacht zullen trekken. ,,We willen graag dat mensen de schapen langs zien trekken. We zoeken dus ook wat dorpjes op en mensen mogen aansluiten bij de kudde als ze dat willen.'' Op de website van het Utrechts Landschap en het Goois Natuurreservaat zijn elke dag filmpjes te zien van de voettocht.