Gezondheid Groene Leguaan

Algemeen

Een gezonde jonge leguaan heeft een heldere groene (bladgroen), blauwgroene of grijsgroene kleur. Ze zijn erg druk en erg alert. Een 'baby' leguaan mag nooit dof van kleur zijn! Als de 'baby' leguaan een paar donkere banden vertoond is er niets aan de hand.
Een gezonde leguaan is zeer waakzaam en kijkt ook bijzonder helder uit de ogen.
Ziekten bij leguanen, zijn vaak terug te leiden tot een verkeerde voeding. Zo zijn er nog steeds teveel leguanen die bezwijken aan (nier)jicht door een teveel aan eiwit in (voornamelijk dierlijk) voedsel zoals kattevoer etc.

Ziekten

  • Legnood

  • Het ontbreken van een goede legkist is een van de oorzaken waardoor legnood kan ontstaan: drachtige vrouwtjes kunnen de eieren niet kwijt, moeten in het uiterste geval geopereerd worden, vaak met onvruchtbaarheid of de dood tot gevolg.

  • Verwondingen

  • Kleine schaaf of bijtwonden die niet bloeden kun je best zelf behandelen. Maak de wond goed schoon met lauw water en smeer er Betadine zalf op om de wond goed te desinfecteren. Betadine zalf is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek.
    Voor wat grotere wonden waar dikke korsten opkomen kan Acederm wondspray prima gebruikt worden. Dit is te koop bij de dierenarts.

  • Abcessen en ontstekingen

  • Als uw dier abcessen en ontstekingen aan bijvoorbeeld de tenen of de bek heeft moet je hiermee naar de dierenarts gaan. Ontstekingen dienen te worden bestreden met antibiotica (b.v Baytrill). Abcessen worden opengesneden waarna de kaasachtige inhoud eruit gedrukt wordt. Het wondje wordt daarna gesteriliseerd,opgevuld met zalf en gehecht.

  • Parasieten

  • Parasieten worden verdeeld in twee soorten: ectoparasieten en endoparasieten.

    Endoparasieten zijn inwendige parasieten zoals wormen en flagellaten. Inwendige parasieten kunnen het beste door de dierenarts worden bestreden met een wormenkuur. Bijvoorbeeld Drontal plus vloeibaar. Het is altijd aan te bevelen om eens per jaar de ontlasting van je leguaan door de dierenarts te laten onderzoeken (faeces onderzoek) op wormen en flagellaten. De uitwendige parasieten kan je zelf op meerdere manieren bestrijden.

    Ectoparasieten zijn uitwendige parasieten zoals bloedmijten en teken die dus op je leguaan kunnen leven. De parasieten zuigen van het bloed en ondermijnen daardoor de conditie van de leguaan. Ook kunnen ze ziekten overbrengen.

  • Vervellen

  • Gezonde groene leguanen vervellen regelmatig. Een hoge relatieve luchtvochtigheid draagt bij aan een goede vervelling. In te droge terraria kunnen problemen ontstaan met vervellen. De oude huid blijft dan bijvoorbeeld vastzitten bij de rugkam. Het beste kun je dan maar deze huid goed nat maken en voorzichtig loshalen. Anders wordt namelijk de groei van de rugkam geremd. Leguanen verliezen niet net als slangen hun huid in één keer. Leguanen verliezen hun oude huid in flarden. Als leguanen hun oude huid hebben verloren zijn ze weer feller en intenser van kleur.

  • Niezen

  • Net als de Galapagos zeeleguanen (Amblyrhynchus cristatus) en de Galapagos landleguanen (Conolophus subcristatus), waaraan groene leguanen nauw verwant zijn, kunnen groene leguanen een teveel aan overtollige zouten uitniezen. Dit zijn dan voornamelijk kalium-zouten omdat de nieren van de groene leguaan deze zouten niet aankunnen.