Zoönosen – waar loop je risico

13oktober2010
Bron: rivm.nl/ziekdoordier
Zoals al eerder gezegd, iedereen kan zoönosen oplopen. Maar ook een specifieke locatie geeft meer of minder risico. Wandelen in bos en veld en zwemmen in open water zijn plaatsen waar de kans op besmetting met een zoönose aanwezig is.
Ook de tuin en de zandbak vormen een risico. In dit artikel wordt de nadruk echter gelegd op de kinderboerderij en huisdieren omdat dit toch het meest voor zal komen bij de doelgroep van deze site. Ook tips voor het voorkómen van besmetting worden gegeven.
Voor veel kinderen is de kinderboerderij dé gelegenheid om met dieren kennis te maken. Dit is zo leerzaam dat een risico op een besmetting met een zoönose er niet toe moet leiden dat de kinderboerderij niet meer bezocht wordt. Door verstandig om te gaan met de dieren en goede hygieneregels kan de kans op een besmetting sterk verkleind worden. Het is in elk geval belangrijk om na contact met de dieren goed de handen te wassen met water en zeep. Dit is extra belangrijk wanneer er gegeten wordt op de kinderboerderij. Ook kan beter niet tussen de dieren gegeten worden. Rond de kalver- of lammertijd is extra aandacht geboden. Ziektekiemen kunnen ook in het vruchtwater en in de nageboorte zitten. Dus ook geen contact met pasgeboren dieren. Het is sowieso verstandiger om pasgeboren jongen en de moeder met rust te laten. Het kan ook verstandig zijn om rubber laarzen te dragen voor een bezoek aan een kinderboerderij. Deze moeten na het bezoek goed schoongespoeld worden.
Verschillende zoönosen kunnen op een kinderboerderij opgelopen worden. Er zijn huidaandoeningen die bij dier en mens voor kunnen komen zoals ringworm (schimmelinfectie) en schurft. Daarnaast zijn er veroorzakers van diarree. Jonge dieren kunnen hier ook last van hebben, oudere dieren zijn vaak drager zonder er ziek van te zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Cryptosporidium, Campylobacter, E.coli O157 en Salmonella. Rond de lammertijd is er het risico van Q-koorts.

In de volgende nieuwsbiref meer over huisdieren en zoönoses.