Erfelijke factor staart- en maneneczeem

01oktober2008
Bron: wageningenuniversiteit.nl
In Nederland komt veel staart- en maneneczeem voor. Van de paarden die buiten lopen heeft zo'n 10 tot 15 procent er last van. Het is een allergische reactie op de beet van een knut, een klein mugje van de soort Culicoides.
Wanneer paarden na de beet van een knut een allergische reactie krijgen, krijgen ze zoveel jeuk dat ze vooral hun staart en manen tot bloedens toe afschuren. Onderzoek wat in Wageningen werd uitgevoerd wees uit dat ongeveer 10 procent van de Shetlandpony’s symptomen van staart- en maneneczeem laat zien. Bij Friese paarden is dit zelfs 20 procent.

Of dieren wel of niet gevoelig zijn voor staart- en maneneczeem hangt voor een deel af van hun erfelijke aanleg. Een promovenda van de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica (Wageningen Universiteit en Researchcentrum) heeft ontdekt dat de genetische factor groot genoeg is om via selectie het voorkomen van de aandoening binnen de populatie Shetlandpony’s te verlagen.
Er is geen effectieve behandeling voor staart- en maneneczeem. Dieren worden op stal gehouden of ze worden bedekt met een speciale eczeemdeken. Hierdoor wordt voorkomen dat de knut kan bijten, maar de gevoeligheid voor de aandoening wordt er niet minder door.
Mogelijk kan dus door gericht fokken het vóórkomen van staart- en maneneczeem onder Shetlandpony’s verminderd worden.