Gedrag Emoe

Groepsveranderingen

Indien nieuwe vogels bij een groep emoes worden geplaatst, worden de nieuwe dieren meestal niet meteen geaccepteerd door de groep. De nieuwe emoes worden achterna gezeten en soms getrapt. Dat is om duidelijk te maken wie de baas is. Dat is meestal van korte duur, maar voordat een nieuwe emoe zich thuis voelt, gaan er meestal een of twee dagen overheen.

Delen met andere diersoorten

In gevangenschap zijn veel combinaties mogelijk waarmee emoes het verblijf kunnen delen. De emoes kunnen samenleven met bijvoorbeeld grote grazers of andere loopvogels zoals de struisvogel of de nandoe.

Stress

Emoes in een onbekende omgeving vertonen stressverschijnselen. Als emoes in een nieuw verblijf worden geplaatst, zelfs al is dat op hetzelfde terrein, dan zijn de dieren stressgevoelig.
Sommige jonge emoes raken slecht gewend aan geluiden uit de omgeving. Telkens als een vreemd geluid te horen is, zorgt dat voor een schrikreactie bij de dieren. Dat kan een oorzaak zijn van stress.
Dagelijkse regelmaat en rust zijn voor jonge emoes belangrijk. Kuikens dienen altijd eten tot hun beschikking te hebben, omdat anders de kleinste vogels onvoldoende de kans krijgen om genoeg te eten.
Emoes kunnen beter nooit individueel gehuisvest worden. Een emoe dient met ten minste één soortgenoot in een verblijf te zitten.

Fok

Hennen zijn op twee jarige leeftijd geslachtsrijp en hanen met drie jaar. Als gekozen wordt om met de emoes te fokken, kunnen de dieren het beste per koppel gehouden worden. In deze samenstelling is het bevruchtingspercentage van de eieren het hoogst. Het leggen van de eieren begint in december. Emoes produceren normaal 15 tot 30 eieren in een periode van twee maanden. Om de twee à drie dagen wordt een ei gelegd, dat ongeveer zeshonderd gram weegt.
Emoes baltsen door te springen in het verblijf. Emoes kunnen vreemde en onverwachte bewegingen maken. Een hen zoekt de haan op en gaat voor de haan liggen. Vervolgens zal een paring plaatsvinden.
De haan maakt een kuiltje in het zand als nest. Het nest kan ook gemaakt worden in stro. De hen legt de eieren in het nest. De haan broedt de eieren uit en brengt de kuikens groot. In het broedseizoen kunnen emoehanen agressief zijn.