Ruined by Excess, Perfected by Lack

18december2013
Uitgever: Nottingham University Press, 2011
De ondertitel van dit boek legt uit waar het boek over gaat: “The paradox of pet nutrition”. En eigenlijk gaat het boek over de voeding van mens en dier. Want volgens de auteur is er een groot verschil tussen de huidige voeding van dieren (en mensen) en het dieet waar wij sinds de oertijd op hebben overleefd.
De mens heeft in de afgelopen 10.000 jaar granen ontdekt en geperfectioneerd. Maar 10.000 jaar is maar een hele korte periode evolutionair gezien. En van oudsher zijn mensen en dieren er op gebouwd om om te gaan met tekorten aan voeding en niet aan overvloed. Het genoom is dan ook nog niet aangepast aan de huidige overvloed aan energie en eenvoudig te verteren koolhydraten.

De auteur legt uit waarom het niet verstandig is om vet te verminderen of weg te laten wanneer je wilt afvallen. Dat gebeurt op grote schaal in de voeding en toch komt obesitas meer en meer voor. In het Atkins dieet mag onbeperkt vet gegeten worden en kan toch gewichtsvermindering bereikt worden. De schrijver legt dit uit en gebruikt vele anekdotes om te laten zien dat baasjes van huisdieren echt wel hun best doen, maar vaak het verkeerde bereiken. En hij benadrukt ook hoe belangrijk gedragspatronen zijn bij een dieet. In verschillende hoofdstukken worden diverse diersoorten opgevoerd (The cat: the paradox at its extreme) en wordt ingegaan op onderdelen van de voeding (Minerals: from rocks to nutrients). Er wordt ook meer uitgelegd over de labels op huisdiervoeders en over toegevoegde producten als probiotica en nutricines.

Het is geen voer voor dummies, zoals het bijschrift zegt, maar een boek wat gedegen uitleg geeft over alle aspecten van voeding.


Titel: Ruined by Excess, Perfected by Lack: The Paradox of Pet Nutrition
Auteur: R Patton
Uitgever: Nottingham University Press, 2011
ISBN: 978-1-904761-72-3